1976

Začetki podjetja segajo v leto 1976, ko je Miran Gracer, samostojni podjetnik iz Celja, registriral obrt z imenom Grafično papirna galanterija Gracer Miran s.p.. Delati je začel v domači delavnici, kjer se mu je v nekaj letih pridružilo še 5 sodelavcev. Naročil je bilo vse več, obseg dejavnosti je iz leta v leto naraščal. V začetku je proizvodnja temeljila na izdelavi nezahtevnih obrazcev, eno in dvobarvnih tiskovin ter podobnih grafičnih izdelkov.

1983

Delovnega prostora je vse bolj primanjkovalo in tako se je leta 1983 dejavnost tiskarne razširila še na prizidek k domači hiši. Na 500 kvadratnih metrih poslovne in proizvodne površine je delo opravljalo že 7 zaposlenih delavcev. Strojni park je obsegal enobarvne stroje blagovnih znamk Heidelberg, Rotaprint in Solna. Proizvajali so predvsem enostavne obrazce, letake in plakate.

1989

Zakonska možnost za ustanovitev lastnega podjetja je postala prelomni trenutek, ko se je tudi Miran Gracer odločil, da status samostojnega podjetnika zamenja z družbo omejene odgovornosti. In tako je leta 1989 nastala Grafika Gracer d.o.o. Vsa leta se je, tako v obrti kot pozneje v podjetju, težilo k razvoju dejavnosti, tako z nenehnim pridobivanjem novih znanj in spretnosti zaposlenih kot s stalnim tehnološkim posodabljanjem. Vsako poslovno leto je bruto promet rasel, s tem pa tudi potreba po delovni moči. Število zaposlenih je zraslo na 12, v tiskarni pa so se vrteli dvobarvni stroji.

1993

Z nakupom prvih računalnikov in opreme za osvetljevanje filmov so nastali pogoji za prve zametke oddelka priprave za tisk. V Grafiki Gracer so začeli izdelovati revije.

1996

Z razvojem in širjenjem proizvodnih možnosti je obstoječa domača delavnica postala premajhna, zato se je firma leta 1996 preselila v novo poslovno stavbo na Lavo 7b v Celju, kjer je tudi danes. Na površino 1300 kvadratnih metrov so prestavili vso proizvodno in poslovno dejavnost. To je bil trenutek največje širitve podjetja v njegovi zgodovini. Tiskarna je bila bogatejša za en dvobarvni in en štiribarvni ofset stroj, prav tako pa sta »strojno« rasla in napredovala oddelek za dodelavo tiskovin in oddelek priprave za tisk. V dodelavi so zagnali dva Heidelbergova cilindra, medtem ko so v pripravi že sami osvetljevali filme in razvijali ofset tiskarske plošče.

zgodovina-1998

1998

V letu 1998 so prvikrat pognali 5-barvni ofset stroj znamke Heidelberg. Potrebe strank so se namreč povečale, takšen stroj pa je omogočal večjo konkurenčnost in višjo raven kakovosti. Število zadovoljnih strank v podjetju je bilo vse večje, kar pa podjetje ni uspavalo. Vsako leto je pridno vlagalo v posodobitev in razvoj. Tako so z novim zgibalnim strojem ter s strojem za izdelavo revij opremili oddelek dodelave, saj so stalno izdelovali že 5 periodičnih revij.

zgodovina-2005

2005

Leto 2005 je bilo prelomno za oddelek priprave za tisk, ki se je opremil z najnovejšo CTP (computer to plate) tehnologijo za izdelavo ofsetnih plošč. Zaradi povpraševanja po tisku manjših naklad tiskovin je oddelek postal bogatejši še za stroj za barvni digitalni tisk. Predvsem za potrditev kakovostnega dela je zagotovo pomembna tudi pridobitev standarda ISO 9001. Z tem letom pa so se zavezali k uporabi le papirja in kartona s certifikati FSC, PEFC, ECF, ISO14001, EMAS, Woodfree.

zgodovina-2008

2008

Ena večjih strojnih investicij v zgodovini podjetja se je zgodila v letu 2008. Z nakupom štiribarvnega, popolnoma avtomatiziranega in računalniško vodenega ofset tiskarskega stroja znamke Manroland so zmogljivost tiska povečali skoraj za petdeset odstotkov.

zgodovina-2012-1
zgodovina-2012-2
zgodovina-2012-3

2012

Prvemu tiskarskemu stroju vrhunske kakovosti Manroland se je čez štiri leta pridružil še drugi, popolnoma enak. Zdaj je skupna zmogljivost ofset strojnega parka približno 50.000 B2 pol na uro. Ob upoštevanju potreb strank, ki jih je vedno več, čeprav večina naklad tiskovin pada, so v oddelku za pripravo tiska nabavili še en nov stroj, tokrat blagovne znamke Canon za digitalni tisk. Ker jim je skrb za okolje bila vedno pomembna so v letu 2012 na strehi stavbe postavili tudi sončno elektrarno. »Zeleno« elektrilo elektrarne uporabijo za lastne potrebe, viške pa oddajo v omrežje.

zgodovina-2013

2013

V tiskarni in založbi Grafika Gracer d.o.o. so v letu 2013 približno 600 ton papirja in kartona predelali v revije (izdelujejo jih več kot 40), knjige (založba se lahko pohvali z več kot 100 naslovi), kataloge, brošure in druge publikacije, letake, plakate, zloženke, mape, obrazce, razno embalažo itn… Tega leta je podjetje z nakupom sosednje stavbe razširilo poslovno-proizvodne prostore kar na 2600 kvadratnih metrov.

2015

V zelo dinamičnem družinskem podjetju je zaposlenih skoraj 30 ljudi različne izobrazbe, raznovrstnih izkušenj ter strok. Z znanji s področij grafike, ekonomije, knjigoveštva in računalništva vsi zaposleni sledijo opredelitvi: «Vsaka nova ideja naše stranke je nov izziv za nas. Vsak dan!«