januar 05 2018 0comment

Digitalni tisk vs. Offset tisk

Digitalni tisk vs. offset tisk

Kakšna je resnična razlika med digitalnim tiskom in offset tiskom? Tisk je pač tisk, drži?!

Vendar pa temu ni ravno tako. Poglejmo si dve najbolj razširjenje metode na področju tiskanja in preverimo kakšna je razlika med njima. Prav tako pa bomo pregledali pri katerih tiskovinah izbrati digitalni tisk in kje je boljša izbira offset tisk. Opisali smo tudi prednosti enega in drugega, ter s tem poskrbeli, da boste pridobili čim več informacij.

offset-tisk-vs-digitalni-tisk

Kaj je torej offset tisk?

Offset tisk je tehnologija, ki jo uporabljamo pri tiskanju večjih količin. Takšna tehnologija tiskanja je tako uporabljena pri tisku katalogov, tisku revij, tisku knjig in tiskanju pobarvank. Stroj za offset tisk je narejen iz dveh valjev. Prvi valj z matrico prenese motiv na drugega, ta pa ga odtisne na površino. Za pravilno razmerje med barvo in vodo, pa lahko dobimo odlične barvne kombinacije.

offset-tisk-valji

Kako pa deluje digitalni tisk?

Digitalni tisk ne uporablja valjev, tako kot offset tisk. Namesto tega uporablja »toner«. (enako kot npr. laserski tiskalnik) ali pa tekoče črnilo (večji tiskalniki).Digitalni tisk pokaže vse svoje prednosti, kadar potrebujemo manjše količine tiska. Druga prednost digitalnega tiska je nedvomno to, da je lahko vsak izvod drugačen (ime in priimek, naslov, koda…). Offset tisk teka ne omogoča.

Medtem k oje offset tiskanje odličen način za izdelavo tiskanih projektov, mnoga podjetja ne potrebujejo velikih količin – 500 +. Digitalni tisk je zato primeren za izdelke, ki jih bomo natisnili do 500 kosov (odvisno od tiskovine)

digitalni-tisk-trak

Glavne prednosti digitalnega tisk:

-nizki stroški zagona tiskalnika (priprava na tisk)

– odlična izbira pri tisku majhnih količin

-cenejše črnilo pri črno belem tisku

– variabilni podatki na izvodih (ime in priimek, naslov, koda…)

-Odlična kakovost tiska

 

Prednosti offset tiska:

 

-cenejši tisk pri večjih količinah – cena na izvod se niža glede na količino

-Tiskanje na različne vrste papirja, s končnimi obdelavami po želji

– barve s posebnim izgledom – kovinske in panteonske

– najvišja kakovost tiska

– najvišja natančnost

Je digitalni tisk prava odločitev za vaš naslednji projekt?

Offsite tisk in digitalni tisk sta naj bolj razširjena načina tiska. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, glede na vaš projekt. Kadar količino izdelkov načrtujete v vsaj 500 (tisk brošur) komadih je prava izbira offset tisk. Prav tako je offset tisk prava izbira, kadar želite kovinsko ali panteonsko barvo na vaši tiskovini. Širša izbira posebnih papirjev in črnil pa pride prav le v redkih projektih, vendar je prav, da jo omenimo.

Na drugi strani pa je digitalni tisk prava izbira, kadar potrebujete izdelke v manjših količinah, kot na primer tisk vabil. Prav tako pa se ga uporablja pri večjih količinah, kadar se le te med seboj razlikujejo (imena in priimki, kode, naslovi…).

V kolikor niste prepričani, katera oblika tiska je za vaš izdelek primerna, vam bomo z veseljem pomagali in svetovali pri izbiri prave oblike tiska.

Za več informacij se lahko obrnete na nas preko našega e-mail naslova info@grafika-gracer.si ali naše telefonske številke.